Harry's picture

Happiness is only real when shared.

Blij

Luisteren
Emoties
Veel emoties voelen we liever niet. Die noemen we ‘negatief’ (ook al zijn ze het niet). Maar bij de emotie ‘blij’ is dat anders. Daar kunnen we niet genoeg van krijgen. Misschien ligt het aan mij, maar onder werkende mensen kom ik die emotie niet zoveel tegen. Alsof plezier prestaties in de weg zit. We zijn vooral heel serieus bezig onze doelen te realiseren. Maar wat als we – mijn vrouw moedigt mij er al jaren toe aan – het plezier voorop zetten?

Vanwege de overweldigende hoeveelheid reacties op de vorige blog over het ‘into the wild’-avontuur van onze zoon, een kort vervolg daarop. Al was het maar omdat veel mensen zich afvragen of het ‘wel goed met hem gaat ...’

 

Verrassing

Een half jaar geen contact. Helemaal niets. Geen belletje, app of sms’je. Ook geen brief en al helemaal geen bezoek. Dat is hoe hij het wil, onze 15-jarige avonturier. Een half jaar helemaal ‘los’. Zaterdag zetten we hem op het vliegtuig. Maandagavond gaat de telefoon …

 

Delen

‘Hoi pap, met Floris.’ Ik ben verbijsterd, overrompeld: dit had ik totaal niet verwacht. Blij roep ik: ‘Floris, jongen!’ en ik floep er zo achteraan: ‘Waarom bel je mij?’ Hij zegt: ‘Ik wil je graag vertellen hoe mooi het hier is.’ Ik vraag: ‘Hoe mooi dan?’ En hij zegt: ‘Als jij hier rond zou lopen, zou je de hele dag huilen.’ Ik laat hem vertellen over bergen, sinaasappelbomen, zon en ruimte. Geniet van zijn vrolijkheid en vraag nog een keer: ‘Maar jongen, waarom bel je?’ Hij zegt: ‘Weet je niet meer wat die gast uit Into the wild vlak voor hij doodgaat in zijn dagboek schrijft?’ Ik denk: al sla je me dood jongen, da’s meer dan vijf jaar geleden dat ik die film zag. Hij helpt me: ‘Happiness is only real when shared.’

 

Blijdschap uit het boekje

Michelle en ik schrijven een boek over wat je met je emoties kunt als je aan het werk bent. In hoofdstuk 5, ‘Basisemoties doorvoelen’, schrijven we het volgende over de emotie ‘blij’ (nog een concepttekst :-):

 

Als je blij bent, voel jij je prettig en lach je vaak. Wanneer je blij bent, stijgt je bloeddruk. Je hart gaat sneller kloppen en ook je ademhaling gaat sneller. Tegelijkertijd ontspant je lichaam zich. De emotie ‘blijdschap’ zorgt voor het aanmaken van hormonen die bijdragen aan een goede gezondheid en het verminderen van pijn. Blijdschap is aanstekelijk: je kunt en wilt het graag delen met anderen. Je gezichtsuitdrukking is ontspannen, soms met de mondhoeken wat omhoog; je ogen stralen.

 

Wat blijdschap je brengt

Deel het en maak er meer van. Doe nog een keer wat je zo blij maakt. Alles wat je blij maakt is een aanwijzing dat je op de goede weg zit, dat het klopt. Zo is het goed. Dit maakt gelukkig en geeft (diepe) voldoening.

 

Wat blijdschap van je nodig heeft

Blijdschap heeft jouw toestemming nodig. Ze zoekt bij jou de ruimte om echt te vieren. Doorvoel je blijdschap en geef ruimte aan de neiging om het te delen en opnieuw te doen wat je zo blij maakt. Want blijdschap nodigt je uit om het leven te leven waarvoor je geboren bent.

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Altijd al gezegd; geef (alle)

Altijd al gezegd; geef (alle) kinderen ruimte om te ontdekken en we worden állemaal blij. Ontroerende glimlach hier. Knapperd(s)

Harry's picture

Kinderen wijzen ons de weg -

Kinderen wijzen ons de weg - ze leren ons om er te zijn... Dank voor jou hulp en aanmoediging, niet alleen voor ons en onze kids, maar voor heel veel meer mensen, Tina!

Dank je Hartelijk Harry en

Dank je Hartelijk Harry en zoon!
Soms komt post precies op tijd.
Deze 'sharing is caring' is in totaliteit.
Dat was ik even vergeten.
Topjongen die zoon. Toponderzoek.
Saskia .

Harry's picture

Alsjeblieft Saskia - mooi als

Alsjeblieft Saskia - mooi als dingen 'op tijd' komen ...

Wauw wat mooi! Vond die

Wauw wat mooi! Vond die vorige blog ook zo mooi en ontroerend en ook hoe je dit afgelopen zondag vertelde en die foto projecteerde. En hoe Floris zijn eigen weg daarin neemt en dan toch even belt. “Into the Wild” een mooie inspirerende film. Onze zoon gaat na de zomervakantie ook naar ons gevoel “into the wild”. Ineens niet meer in Ede naar school maar naar Arnhem of Oosterbeek.. wij dacht gezellig in Ede mooi op zn fiets met zijn vrienden naar school maar onze knapperd heeft HAVO advies en dat kan hij niet in Ede doen. Hij kan namelijk niet naar het reguliere. Voor hem en ook voor ons een “into the wild” adventure! Een nieuw seizoen, een nieuw begin maar wij weten hij wandelt niet alleen.

Harry's picture

We zijn niet bedoeld om bang

We zijn niet bedoeld om bang in het leven te staan, Wendy!

Het is niet angst of dat we

Het is niet angst of dat we bang zijn. Het is meer spannend. Spannende nieuwe tijd. Een nieuw avontuur. Kleintjes worden groot. Ik ben absoluut geen persoon die bang of angstig in het leven wil staan of staat.

Harry's picture

Spannend is het! En goed om

Spannend is het! En goed om dat ook zo te voelen. Het helpt om goed voorbereid te doen wat ergens ook spannend is :-)

Ik zie hem nog zitten

Ik zie hem nog zitten bibberend van de kou into the wild. Ik heb je stukje wel drie keer gelezen, wat een mooi begin van zijn reis. Happiness is only real when shared, hij blijft verbonden. Die houdt niet op na een half jaar.

Harry's picture

Da's heel fijn - laten we

Da's heel fijn - laten we blijven delen wat ons echt blij maakt (en ook zoveel anders wat het verdiend gedeeld te worden)!

Wijze Floris ! Dank je wel.

Wijze Floris ! Dank je wel.

Harry's picture

:-) Alsjeblieft Carina.

:-) Alsjeblieft Carina.

Dank Harry, om dit te delen,

Dank Harry, om dit te delen, super tof van je zoon... vreugde is pas echte vreugde als je het kan delen met anderen, het vermenigvuldigt....mooi wat kinderen ons teruggeven! Het raakt me ook, vorige week gesproken op een vrouwendag over vreugde, Overvloedige vreugde, herkenbaar wat je schrijft; kijk uit naar je boek!

Harry's picture

Met liefde gedeeld, Elly!

Met liefde gedeeld, Elly! Blijdschap moedigt aan om door te geven en te delen :-) inderdaad

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl