Harry's picture

Als luisteraar weet je het niet en ga je op zoek. De ander weet het wel en is jouw gids in zijn/haar (binnen)wereld.

De leerlingluisteraar

Luisteren
Luisterbrigade
Vandaag ben ik te gast op een middelbare school. Als 'luisterprofessional'. Om docenten te helpen luisteren naar verhalen van hun leerlingen. Wat gaat het brengen als we ruimte maken voor wat er bij hen leeft? In ieder geval leren we wat ons in de weg staat om echt naar hen te luisteren. Dat zijn we namelijk zelf.

Stil zijn en werken

Ik loop een ruimte binnen waar leerlingen in groepjes van zes rustig aan het werk zijn. Op zoek naar Mesud. Omdat ik niet weet wie dat is, loop ik naar een willekeurig groepje en vraag om hulp: 'Goedemorgen. Kunnen jullie mij helpen? Ik ben op zoek naar Mesud'. Ze willen graag helpen. Dat kan ik wel zien. Maar ze hebben ook vragen aan mij: 'Meneer, bent u hier nieuw?' en: 'Wat komt u hier dan doen?' Over die laatste vraag moet ik even nadenken. Uit de losse pols reageer ik met: 'Ik wil jullie docenten helpen om nog beter naar jullie te luisteren'. Ze verrassen me met een spontaan en luidruchtig applaus. En als ze uitgeklapt zijn, roept één van hen: 'Respéct!!!'

 

Waarom reageren deze gasten zo? Lees mijn complete gastblog Wat je in de weg staat, dat ben je zelf op hetkind.org.

 

Luisteren als leerling

Of je nu docent bent of een ander beroep hebt: luisteren doe je als leerling. Die ander is jouw gids in zijn/haar (binnen)wereld. En weet het dus beter dan jij.

 

Een zinnetje waarmee we dat in trainingen oefenen, gaat zo: 'Het is dus niet zoals ik zei dat je ... , maar zoals jij nu zegt, nl. ...' Een manier om uitdrukkelijk en expliciet afstand te nemen van je interpretaties. Zo voelt je gesprekspartner zich serieus genomen. En ervaart dat jij je uiterste best doet om hem/haar te begrijpen. Dat zinnetje uitspreken is vaak nog niet zo'n probleem. Alhoewel. Er zijn er genoeg die het hun strot niet uit kunnen krijgen. Maar ontdekken hoe die ene zin zich verhoudt tot jouw binnenkant: dat is spannend. En vaak ook beschamend. Het blijkt nog niet zo eenvoudig leerling te zijn. En dat geldt niet alleen voor leerlingen.

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Hallo Harry,

Hallo Harry,

Zoals gewoonlijk weet je het weer scherp en duidelijk te verwoorden. Kunnen luisteren is een groot goed. Jezelf aan de kant zetten een hele uitdaging, vooral omdat het confronterend is. Mooi om te zien hoe jij anderen hier bij helpt en daarmee ook veel positieve reacties oogst!

Groeten Wilbert

Harry's picture

Dank je wel voor je

Dank je wel voor je complimenten, Wilbert. Denk je dat het voor luisteren nodig is jezelf aan de kant te zetten?

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl