Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Zo werken
goede voornemens wél!

Intrinsieke motivatie
Luisteren
Verbinding

Als je bij jezelf vanbinnen 'de handen op elkaar kunt krijgen', dan lukt het wel!

We willen wel anders, maar het lukt zo moeilijk. Misschien heb jij de moed allang opgegeven. Voor jou geen goede voornemens meer. Of hoor je bij de optimisten die het ook dit jaar toch weer proberen? Hoe maken we nu chocola van dat wat we ons voornemen? Ik heb een tip: ‘Luister ook naar wat je níét wilt horen!’ Dat klinkt niet logisch en voelt misschien wat onnatuurlijk. Maar het vergroot je kans op succes aanzienlijk!

Eenvoudig

Bij mij al jarenlang geen voornemens aan het begin van een nieuw jaar, maar een nieuw woord. Voor 2017 is dat het woord ‘Sesamstraat’. Omdat ik dit jaar zoek naar manieren om het (werk)leven zo eenvoudig mogelijk te houden. Samen bezig zijn met de basics. Als kunstenaars alles terugbrengen tot de essentie(s). Niet simpel of oppervlakkig, maar verfrissend en gericht op echt contact. Ondeugend eenvoudige voorstellen aan onszelf en klanten doen. Dat lijkt me wel wat voor iemand die soms de neiging heeft dingen nodeloos ingewikkeld te maken.

Luisteren naar wat je níét wilt horen

Sesamstraat dus. Gewóón doen, denken de meeste mensen dan. Maar als het gewoon was, dan deed ik het natuurlijk al. Het gaat dus om ‘ongewoon doen’. Lastig, een gewoonte maken van wat niet gewoon is. Wat helpt, is om niet alleen te luisteren naar wat je graag wilt, namelijk je – op zich – goede voornemen (‘Sesamstraat’ in mijn geval). Maar ook naar wat je níét wilt horen. Naar precies dát wat je in de weg staat om te slagen in je voornemens. Dus contact maken met wat jou gaat saboteren.

Er met al je ikken voor gaan

Als ik Sesamstraat zeg, is er ook iets in mij wat roept: ‘Zo eenvoudig is het leven niet’. Iets anders roept: ‘Kinderachtig’. En weer iets anders: ‘Je bent niet voor niets iemand die dingen nodeloos ingewikkeld kan maken’. Ik snap mijn neiging om weinig aandacht te geven aan dit soort geluiden, want dan wordt het niet wat. Maar wat als ik ze nu wél serieus neem? Dan leer ik dat ik het niet wil over-simplificeren. Dat ik wil zoeken naar volwassen (maar wel speelse) manieren om het eenvoudig te houden. En dat ik er soms wat controledrang voor zal moeten parkeren (en dat dit dus niet overal kan). Als ik weet wat de behoefte is van datgene wat me saboteert, kan ik daar rekening mee houden. En kan ik met al mijn ikken – en niet alleen die van het goede voornemen – gaan bewegen in de richting van het doel.

Bonustrack: voornemens delen

Luisteren naar wat je niet wilt horen helpt je dus om anders te werken aan je goede voornemen(s). Niet langer negerend wat niet mee lijkt te willen doen. Maar daar juist volop mee in contact. Zodat je kunt bewegen in de richting van je doel op een manier die helemaal bij je past.

Ik heb gemerkt dat er nog iets is wat de kans op succes vergroot. Namelijk: je voornemen(s) met anderen delen. Dat helpt. Zeker als je erbij vermeldt wat die ander kan doen om jou te helpen chocola te maken van je voornemens. Mijn vrouw is een stuk meer ‘Sesamstraat’ dan ik. Samen komen we verder. Jij vast ook, met de mensen die jou helpen!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?