Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Zó 2017!

Emoties
Empathie
Luisteren
Verbinding

Voelen wat er speelt in een team. En zo contact maken met waar behoefte aan is. Dat is pure kracht!

‘Houd op over kwetsbaarheid, dat woord is zó 2017!’, vertrouwt de chef Opleidingen van een middelgrote overheidsorganisatie ons toe. Omdat ik al jaren op zoek ben naar een bruikbaar synoniem, vraag ik hem nieuwsgierig naar de 2018-versie van het woord. Dat blijkt ‘raakbaarheid’ te zijn.

Pure kracht!

Met collega Bram sta ik midden in een zogenaamd ‘onveilig team’. Bram erkent een van de deelnemers in haar kwetsbare bijdrage. Ik reageer spontaan, allergisch en fel: ‘Kwetsbaar?! Het is geen kwetsbaarheid maar pure kracht als je voelt wat er is en zo contact maakt met waar je behoefte aan hebt! Weet je wat pas kwetsbaar is? Níét voelen en geen idee hebben waar het precies over gaat en dus zomaar wat doen of laten!’ De groep kijkt gespannen toe. Kan dit bestaan tussen twee trainers? Zeker wel. In een ‘veilig team’ kan heel veel bestaan.

Uitnodiging

Een week later spreken we de dame die in haar ‘kwetsbare’ inbreng erkend werd. Ze vertelt hoe ze genoten heeft van zowel de erkenning als het omdenken van wat kwetsbaar genoemd werd. ‘Het nodigt me uit niet langer sterk te hoeven zijn in de ouderwetse zin van het woord, maar juist in te brengen wat er ís!’, vertrouwt ze ons toe.

Psychologische veiligheid

Ben jij ervan overtuigd dat je op je werk sociale risico’s kunt nemen? Durf je afwijkende dingen te zeggen? Ga je een experiment aan zonder je opgelaten te voelen? Meer veiligheid in een team maakt dat we meer vragen stellen, hulp vragen, fouten toegeven en kritisch zijn over onze eigen prestatie. Ook dat begint heel dichtbij. Door toe te laten wat er bij je te voelen is. En zo contact te maken met wat er in iedere specifieke situatie voor jou op het spel staat. Zodat je weet waar je behoefte aan hebt en daarvoor kunt zorgen. Of om hulp kunt vragen (nog zo’n bewijs van pure kracht).

Contact maken

Dat voelt misschien raakbaar – in die zin dat het risicovol lijkt om contact te maken met de energie die er in je emoties zit. Maar geloof ons maar, al jouw emoties hebben het beste met je voor. Voel ze, dan leef je meer. Leer ze benutten en integreren in wat je denkt, dan maak je betere keuzes. Zie emoties bij jezelf en anderen. Breng ze in het contact in. Je zult merken dat je relaties zich verdiepen en groeien! En dat is niet iets van 2017 of 2018, maar van alle tijden.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?