Filter de blogartikelen en quotes op onderwerp

Gepost door Harry op 16 Mei, 2022 - 13:05
 • Luisteren
 • Intrinsieke motivatie
‘Wij dromen van een wereld waarin de meeste mensen iedere dag geïnspireerd ontwaken, zich veilig voelen waar ze ook maar gaan of staan, en de dag voldaan eindigen vanwege het werk dat ze hebben mogen doen. Een wereld waarin mensen zich niet gebruikt voelen voor een economisch doel, maar voelen dat er voor hen gezorgd wordt.’ Het is een geparafraseerd citaat uit een interview van Simon Sinek met Bob Chapman. Misschien denk jij: ‘Get real.’ Of misschien wel: ‘Amen!’ Maar hoe doen wíj het eigenlijk in dit opzicht?
Gepost door Harry op 19 April, 2022 - 10:04
 • Luisteren
 • Spreken
Jouw woorden hebben scheppende kracht. Ze maken iets. Maar ze kunnen ook kapotmaken. Daarom is het nodig dat je jouw woorden zorgvuldig afweegt. Heb je goed geluisterd? Dan kun je ook echt spreken! Als je de ander (en jezelf) wilt helpen door wat je zegt, investeer dan in het spreken van 'echte woorden'.
Gepost door Harry op 1 April, 2022 - 10:38
 • Luisteren
Ooit benaderde Frank van Marwijk me. Hij wilde graag quotes uit mijn boek ‘Harthorend’ opnemen in zijn ‘Het groot complimentenboek’. Dat mag natuurlijk. En zijn vraag alleen al vond ik een bemoediging. Over bemoedigen gesproken: weet je nog dat ik in mijn vorige blog schreef over een positieve ervaring waar ik ‘Ignatiaans’ op terugblikte? Die ervaring had alles te maken met bemoedigen. Geloof me, wat ik hieronder schrijf is echt gebeurd. Mensen die eropuit zijn anderen te bemoedigen, bestaan echt.
Gepost door Harry op 28 Maart, 2022 - 10:17
 • Luisteren
 • Emoties
 • Intrinsieke motivatie
 • Luistergiganten
Ignatius van Loyola (1491-1556) was een Spaanse edelman en de stichter van de jezuïetenorde. Hij heeft veel nagedacht over ‘onderscheiding’. Onderscheiden is kortweg: in je meest intieme ervaring op zoek gaan naar de beste weg voor jou. Een van de oefeningen in onderscheiden die ik van hem leer, is de zogenaamde ‘Ignatiaanse terugblik’. En deze maandagochtend kan ik - voor ik begin met werken - wel zo’n terugblik gebruiken.
Gepost door Harry op 21 Maart, 2022 - 08:47
 • Luisteren
 • Intrinsieke motivatie
 • Verbinding
De afstudeerder communicatie ontdekt dat het woord ‘cultuur’, dat voor ons een diepe lading heeft, extern matig resoneert. Het is te vaag. Te open voor allerlei interpretatie. En het woord ‘contact’ alleen lijkt ook te leeg, de toevoeging van het woordje ‘echt’ lijkt nodig. Weinig bemoedigende woorden, maar misschien toch wel waar. Tegelijkertijd is dat wel precies waar we bij onze klanten graag aan werken: een cultuur van contact. Want hoe gaaf zou het zijn om te werken in een organisatie waar mensen openhartig luisteren en vrijmoedig spreken? Wie wil er geen werkomgeving waar je graag bent omdat je er veel ontvangt en ook met plezier heel veel geeft?
Gepost door Harry op 15 Maart, 2022 - 09:04
 • Luisteren
 • Intrinsieke motivatie
Sommige mensen zijn zo betrokken op hun werk, dat ze zich geen ruimte gunnen voor een hobby. Zo eentje ben ik er. Natuurlijk werk ik graag in de tuin. Ik verdiep me in theologie en filosofie. Ben sportief en kijk graag naar voetbal. Dat helpt me ontspannen en dat is goed. Want dan kan ik gezond blijven werken. Ontspanning maak ik zo instrumenteel. Dat mag anders.
Gepost door Harry op 9 Maart, 2022 - 09:09
 • Luisteren
 • Luisterblokkades
Als je luistert, nodig je iemand uit om ‘tevoorschijn te komen’. Maar niet iedereen brengt zijn binnenste even makkelijk naar buiten. Bij sommigen is het echt zoeken. Wat helpt hem of haar om te delen wat er vanbinnen beweegt? ‘Stille wateren hebben diepe gronden’, zegt het spreekwoord. Jij hebt vast ook al gemerkt dat daar veel waarheid in zit. Het zijn vaak de collega’s die je nauwelijks hoort die veel te zeggen hebben. Hoe nodig je die uit om vrijmoedig in te brengen wat er bij hen leeft?
Gepost door Harry op 14 Februari, 2022 - 13:38
 • Luisteren
 • Intrinsieke motivatie
‘Voor het personeel van ons woon- en zorgcentrum zijn we op zoek naar een workshop over ‘Werkgeluk’. Want het is een bijzondere tijd en we zien elkaar minder. Niet alleen vanwege corona, maar ook omdat we de afgelopen jaren erg gegroeid zijn. De kern van werkgeluk is’, zo vertelt deze adviseur opleidingen mij, ‘dat je je gezien en gewaardeerd weet.’ Ik stel haar voor dat we een workshop ‘Werk(on)geluk’ verzorgen. Met plezier zet ik mensen stil bij wat ze in hun werk liever niet voelen: ‘dishappifiers’. In het vertrouwen dat juist dat (en het delen daarvan) hen helpt hun werkgeluk te (her)vinden. Wat zijn voor jou bronnen van werk(on)geluk?
Gepost door Harry op 4 Februari, 2022 - 16:01
 • Luisteren
 • Luisterblokkades
Jij kunt heel goed luisteren! Als mensen je het tegenovergestelde vertellen: neem ze serieus, maar geloof ze niet! Misschien was je er even niet bij. Of niet zoals zij het hoopten. Maar jij kunt heel goed luisteren, je hebt er enorm veel aanleg voor! Al vanaf je geboorte ben je een en al sensor. Open, onbevangen en nieuwsgierig ben je aan je leven begonnen. Misschien is dat niet meer je grondhouding, toch kun je er altijd weer naar terug. Weet je wat jou af en toe het meest in de weg zit om te luisteren? Het is wat Ernie in de video hierboven zegt: soms stoppen we gewoon zelf een banaan in ons oor. Ernie doet dat om krokodillen weg te jagen. En jij, welke goede reden(en) heb jij om af en toe niet te luisteren?
Gepost door Harry op 12 Januari, 2022 - 15:49
 • Luisteren
 • Verbinding
Soms helpt het om je leven te zien als een queeste. Een zoektocht die het karakter heeft van een levenstaak. Een avontuurlijke reis, en als je geluk hebt een lange. Maar wel vol hindernissen die je mag leren overwinnen. Alleen - of nog beter - samen met anderen. Het (werk)leven zo zien helpt mij om met meer moed 2022 in te gaan. Dus: ‘Ik ga op reis en neem mee ...’ Het belangrijkste wat ik meeneem, zijn mijn ‘reisgenoten’. Wie zijn de jouwe?

Pages