Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je beter wilt leren luisteren, begint dat met het luisteren naar jezelf.

Leren luisteren naar jezelf

Het is indrukwekkend wat er in jezelf allemaal te horen is. Veel 'stemmen' vragen je aandacht. Vaak is er een dominante stem waar je naar luistert. Die bepaalt hoe jij op een situatie reageert. Maar goed luisteren naar jezelf betekent aandacht hebben voor alle stemmen. 

Het luisterproces

Het luisterproces

Luisteren is namelijk een proces in drie stappen:

  1. Inventariseren van alle stemmen die er binnen in je te horen zijn. Als je dat goed wilt doen, is het nodig dat je open leert staan. Ook voor dat wat je liever niet wilt horen. En dat je ruimte maakt voor wat er te horen is.
  2. Stemmen kleuren. Iedere stem is gekleurd door emotie. Wat is de kleur van de stemmen die je hoort? Blij, boos, bang en/of bedroefd? Deze kleuren zijn er niet voor niets. Ze brengen je in contact met wat je echt belangrijk vindt. Met waar jij behoefte aan hebt. Emoties helpen je niet alleen aanvoelen, maar ook begrijpen.
  3. Als je alle stemmen en bijbehorende emoties hebt geïnventariseerd en begrepen, is het zaak toe te werken naar integratie. Welke reactie doet recht aan al deze stemmen in je? Zo kun je reageren op een manier die dicht bij jezelf ligt.

Harthorend

Dit proces van inventariseren, kleuren en integreren vormt de kern van het boek Harthorend. Het is niet alleen bruikbaar om naar jezelf te luisteren. Je kunt het ook toepassen in het luisteren naar anderen. Dit proces staat centraal in onze trainingen en workshops, zodat je deze stemmen bij jezelf leert herkennen. En daarmee ook echt begrijpen. 

Oefening om beter te luisteren naar jezelf

Kies een situatie uit de afgelopen weken die een veelheid aan reacties bij je opriep. Iemand zei iets of deed iets, of jij zag iets en je merkte: dit roept veel bij me op. Schrijf op hoe je hebt gereageerd. Verplaats je vervolgens in die situatie en zet op een rijtje wat je allemaal bij jezelf vanbinnen hoort. Van die korte zinnetjes (die we stemmen noemen) als: ‘Wat krijgen we nou’, ‘Dit gaat niet goed’ of ‘Wat een kans!’ Neem alle tijd en schrijf er zoveel op als je kunt. De meeste mensen schrijven zomaar vijf of meer van die zinnetjes op die vanbinnen om aandacht vragen.

Ga vervolgens al die zinnen een voor een langs en schrijf erbij welke emotie (of emoties) die stem kleur geven. Als je dat gedaan hebt, vraag je dan af welke behoefte er achter die emotie schuilgaat. Met andere woorden: de stem zegt dit (vul het zinnetje in) en voelt dat (de emoties), maar wat maakt nu dat dit stukje van mij zich zo voelt? Waar heeft dat deel van mij behoefte aan?

En blijf oefenen!

Elke keer als je dit oefent, krijg je meer zicht op wat er bij jou in een specifieke situatie te horen, te voelen en te begrijpen is. Zo groei je in het luisteren naar jezelf. Op deze manier krijg je ook zicht op patronen. Bijvoorbeeld: elke keer als ik mij onzeker voel, heb ik de neiging die onzekerheid te overschreeuwen. Dat geeft je handvatten om je gedrag(spatronen) te zien, maar ook te veranderen.

Nog beter leren luisteren naar jezelf?

In het boek ‘Harthorend, luisteren voor professionals’ vind je nog meer oefeningen om je luisteren te verbeteren. In dit boek wordt afgerekend met traditionele luistertechnieken. Het boek geeft inzicht in wat professionals in de weg staat om echt te luisteren. 

Bestel het boek Bekijk preview

Trainingen die je helpen luisteren naar jezelf

 

  • Openingstraining Harthorend

    Werk aan de basis en leer meer openstaan, horen, aanvoelen, begrijpen, erkennen en aanvaarden.

  • Follow-up 1: Empathie

    Ontdek en vergroot je empathische vermogens: aanvoelen, verwerken en reageren.

  • Follow-up 2: Spreken

    Zo reageren op wat je waarneemt dat je de ander (en jezelf) daarmee echt verder helpt.

Benieuwd wie de trainingen verzorgen?

Maak kennis met onze trainers en coaches. Zij helpen je zó contact te maken dat het je relaties en prestaties verbetert.

Onze trainers